15.12.06

Spravovanie bytového domu

Cez formulár sme dostali otázku: Ako je možné zmeniť správcu bytového domu?

Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov pozná dve formy správy bytov:
  • spoločenstvo vlastníkov bytov
  • zmluva o výkone správy so správcom
Správcu bytového domu je možné zmeniť na schôdzi vlastníkov hlasovaním. Rozhoduje nadpolovičná väčšina hlasov všetkých vlastníkov bytov. Ak ani hodinu po začatí schôdze počet zúčastnených neumožňuje právoplatné hlasovanie, rozhoduje nadpolovičná väčšina zúčastnených vlastníkov. O konaní schôdze musia byť vlastníci písomne informovaný 10 dní pred jej konaním.

Ak bytový dom spravuje správca, vlastníci bytov sa môžu rozhodnúť založiť si spoločenstvo vlastníkov bytov a ukončiť spoluprácu so správcom. O tomto kroku sa rozhoduje na schôdzi vlastníkov bytov dvojtretinovou väčšinou hlasov vlastníkov bytov. Následne musí dvojtretinová väčšina vlastníkov schváliť zmluvu o spoločenstve vlastníkov bytov.

Ak sa členovia spoločenstva vlastníkov bytov rozhodnú zrušiť spoločenstvo, môžu podpísať zmluvu o výkone správy. Tento krok musí schváliť na schôdzi dvojtretinová väčšina vlastníkov bytov.

Zákon umožňuje iba jednu z dvoch spomínaných foriem správy v bytovom dome. Je však možné využiť aj kombináciu spoločenstva vlastníkov bytov a správcu. V takomto prípade spoločenstvo vlastníkov bytov podpíše zmluvu so správcom.

Ďalšie články:

Žiadne komentáre: