9.10.06

SME: Cena tepla stúpla niekde až o desať percent

Poplatky za teplo sú na Slovensku rôzne. Niektorým dodávateľom tepla zaplatia domácnosti len o 1,7 percenta viac, iným aj o desatinu viac.

Od októbra je pre niektoré domácnosti teplo drahšie. V Bratislave stúpla cena až o 10 percent, v Banskej Bystrici asi o 5,8 percenta. V západnej časti Bratislavy si obyvatelia 3– izbového bytu nachádzajúceho sa v panelovom dome priplatia za teplo mesačne 160 korún, vo východnej časti ešte o 10 korún viac.

V bratislavskej Petržalke sa cena zvýšila o 4,3 percenta, čo znamená zdraženie tepla pre garsónku o 36 korún a pre trojizbový byt o približne 70 korún mesačne.

V Banskej Bystrici doplatia 70 korún ľudia žijúci v dvojizbovom byte, v trojizbovom skoro 95 korún. Oproti Banskej Bystrici a Bratislave sa ceny tepla zvýšili oveľa miernejšie v Poprade. Teplo je drahšie o 1,7 percenta. Štvorizbový byt v Poprade doplatí mesačne na faktúre asi 39 korún. Priemerná cena tepla je 626 korún za gigajoul (GJ).

Zvýšenie cien tepla sa líši, pretože na Slovensku existuje približne 400 dodávateľov tepla a každý z nich je regulovaný osobitne. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví schválil zvýšenie ceny všetkým 92 teplárenským spoločnostiam, ktoré o to požiadali. V priemere ide o 6-percentné zvýšenie.

Z ostatných veľkých miest o zvýšenie cien tepla nepožiadala košická, martinská, žilinská, trnavská ani zvolenská tepláreň. Podľa ich vyjadrení plánujú cenové návrhy podať až na rok 2007. Niektoré z nich totiž nespaľujú plyn, ktorého cena sa v poslednom čase zvyšovala, ale iný druh paliva. „Košická teplárenská a Žilinská teplárenská nepožiadali úrad o zvýšenie ceny tepla, lebo vyrábajú teplo v prevažnej miere z uhlia,“ vysvetlil situáciu hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták.

Za zvyšovaním cien tepla je opäť ropa. Väčšina teplární na Slovensku spaľuje zemný plyn a jeho cenu Slovenský plynárenský priemysel určuje podľa ceny ropy. V tomto roku ropa lámala rekordy a plynári si zvýšené náklady premietli do ceny.

Ako ušetriť
Vetrať iba nárazovo. Teda iba krátky čas a intenzívne a nie mierne a dlho,
zvyknúť si na nižšiu teplotu a neprekurovať byt,
zatepliť dom,
vymeniť staré okná za plastové alebo eurookná,
hydraulicky vyregulovať vnútorné rozvody. Potom je distribúcia tepla v dome rovnaká, všetky byty sú vykurované rovnomerne,
namontovať termostatické ventily na radiátory. Vďaka nim je možné nastaviť v izbe konkrétnu teplotu a neprekurovať,
namontovať na dom regulátor diferenčného tlaku. Ten do domu pustí iba toľko teplej vody, koľko si jednotlivé radiátory s vysokoodporovými ventilmi „vypýtajú“. Od dodávateľa sa takto neodoberá teplo neprestajne.

HENRICH OFFERMANN
SME

Žiadne komentáre: