16.2.06

Vláda SR by mala schváliť nariadenie o zatepľovaní bytov zo zdrojov ŠFRB

Bratislava/Praha 13. januára (TASR) - Česká vláda poskytne ďalšiu 1 miliardu korún na účet českého Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). V roku 2006 budú môcť v ČR mladé rodiny s deťmi požiadať o prostriedky z tejto sumy na modernizáciu bytu alebo rodinného domu. Maximálna výška úveru na byt bude 150 000 Kč pri úročení 2 % ročne. Splatnosť úveru bude 10 rokov. Informoval o tom dnes český denník Lidové noviny s tým, že v krátkom čase vláda tento návrh, ktorý predloží minister pre miestny rozvoj ČR Radko Martínek, nepochybne schváli. Odhaduje sa, že v tomto roku bude z plánovanej 1 miliardy Kč, čo je v prepočte asi 1,3 miliardy Sk, uspokojených viac ako 6 000 žiadateľov.

Riaditeľ slovenského ŠFRB Zoltán Kása pre TASR k tomuto zámeru českej vlády uviedol, že o úvere na podporu bývania manželov s deťmi, kde aspoň jeden z manželov nedovŕšil v roku podania žiadosti 36 rokov, sa na Slovensku, na rozdiel od Česka, zatiaľ neuvažuje. Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR však podľa jeho slov pripravilo nariadenie, ktoré špecifikuje podporu zo ŠFRB na také opatrenia pri zveľaďovaní bytového fondu, ktoré prispejú k znižovaniu spotreby energií domácností vynakladaných na vykurovanie. Podľa návrhu nariadenia vlády SR dosiahnutie tohto cieľa sa dá vykonať zateplením budov na bývanie s vyregulovaním vykurovacej sústavy. Kása pripomenul, že vlani zo zdrojov fondu na obnovu bytových budov bolo kladne vybavených 48 žiadostí s priznanou podporou 250 miliónov Sk. Vďaka týmto prostriedkom bolo zateplených 1 724 bytov.

V roku 2006 sa na tento účel ráta so sumou 350 miliónov Sk pri výhodnej úrokovej sadzbe, upravenej v spomínanom nariadení na tento titul vo výške 20 % základnej úrokovej sadzby Národnej banky Slovenska (NBS), najmenej však 1 %.

Kása "predpokladá, že maximálne do mesiace vláda nariadenie schváli. Spomínaných 350 miliónov Sk bude k dispozícii po presune tejto sumy z podprogramu výstavba a obnova bytového fondu v rámci programu Podpora rozvoja bývania do podprogramu ŠFRB. Peniaze budú na účte kapitoly MVRR SR. Po schválení nariadenia a presune prostriedkov v rámci dvoch podprogramov by už vo februári mohol fond prijímať prvé žiadosti o úver na zatepľovanie bytov a rodinných domov. "Týmto riešením sa vytvára priestor pre výraznejšiu podporu obnovy bytových stavieb aj v nasledujúcich rokoch," avizoval Kása.
www.tasr.sk

Žiadne komentáre: