17.2.06

Štátne pôžičky na zatepľovanie

Vláda v stredu urobila zmenu v nariadení, ktoré určuje úroky fondu pri tomto účele. Pôvodne mali byť úroky tri percentá, po zmene budú len jedno percento.
Pre žiadateľov ako sú bytové družstvá či spoločenstvá vlastníkov bytov to znamená úsporu na mesačných splátkach až niekoľko tisíc korún. Majitelia rodinných domov vďaka zníženiu úrokov ušetria mesačne stovky korún.
"Zníženie úrokov je časovo limitované, bude platiť len v priebehu roka 2006," uviedol Pavol Giller z ministerstva výstavby. Od tohto roka sa totiž úroky pri väčšine pôžičiek zo štátneho fondu zvýšili na tri percentá. Výnimku dostal len program výstavby nájomných bytov, kde sa poskytujú pôžičky s 1-percentným úrokom.
Obnova bytov a domov je jedným z celkovo siedmich účelov, na ktoré dáva fond pôžičky. Cez tento účel sa bude realizovať aj zatepľovací program, o ktorom rozhodla vláda na konci roka ako o náhrade za zníženie podpory štátnej prémie pri stavebnom sporení.
"Zatiaľ máme v rozpočte na tento účel 350 miliónov korún a dodatočne sa doplní ešte 300 miliónov korún, v čom sú aj peniaze, ktoré špeciálne na zatepľovanie vyčlenil Slovenský plynárenský podnik," doplnil šéf fondu Zoltán Kása.
Po tom, čo vláda od decembra propaguje špeciálnu podporu na zatepľovanie, záujem o pôžičky fondu výrazne stúpol. "Už máme na stole žiadosti za takmer 495 miliónov korún. Väčšinou ide o bytové domy, program je však otvorený aj pre žiadateľov v rodinných domoch," doplnil Kása. Reálne však fond nepridelil na tento účel ani korunu, čakalo sa na nové podmienky.
Pôžičky od fondu na obnovu sa dávajú najviac na 20 rokov. Zníženie úrokov pomôže bytovým družstvám a spoločenstvám vlastníkov bytov lacnejšie financovať obnovu.
Pôžičky na obnovu dáva fond do výšky 80 percent rozpočtu stavby, najviac však 8-tisíc korún na štvorcový meter obytnej plochy domu. Zateplenie musí zaručovať minimálne 20 percent úspory tepelnej energie. Výhodné pôžičky fondu na zateplenie však môžu dostať len rodinné domy s obytnou plochou do 160 štvorcových metrov a bytovky, kde väčšina bytov má menej ako 80 štvorcových metrov.
Jana Morháčová, PRAVDA
http://www.tvojepeniaze.sk/sk_pspravy.asp?r=sk_pspravy&c=A060209_000825_sk_pspravy_p01

Žiadne komentáre: