5.11.05

ZATEPĽOVANIE

ZATEPĽOVANIE

Štatistiky hovoria, že v priemernej domácnosti sa cca 51% z celkovej spotreby energie použije práve na vykurovanie. Väčšina obytných budov u nás je postavená ešte v dobe, keď bola energia lacná a normatívne požiadavky na tepelnú kvalitu obalu budovy menej prísne. Dnes je však situácia iná: ceny energie smerujú k liberalizácii, normatívne požiadavky sú náročnejšie a porovnateľné s požiadavkami vo vyspelých krajinách, na trhu je ponuka technicky dobre prepracovaných systémov zatepľovania. Optimálna tepelná izolácia zníži úniky tepla a zároveň utesní budovu. Tým výrazne znížite spotrebu energie na vykurovanie.

Postup pri rekonštrukcii budov by mal mať logickú následnosť: najprv tepelná izolácia, potom stanovenie potreby tepla a na základe toho dimenzovanie vykurovacieho systému, resp. jeho rekonštrukcia. Modernizácia vykurovacieho systému ešte pred zateplením (napr. inštaláciou regulačných prvkov, ktoré znižujú teplotu v miestnosti), sa vám nemusí vyplatiť. Následky sa môžu prejaviť v poklese povrchovej teploty chladnejších kútov a následnému výskytu nepríjemných plesní.

Tepelné straty
Okrem samotnej kvality tepelnej izolácie budovy straty tepla ovplyvňujú aj ďalšie faktory:
veľkosť presklenej plochy budovy, tienenie okien a presklených plôch (izolačné okenice počas zimných nocí, horizontálne tienidlá počas slnečných letných dní, hlavne pri južnej a západnej fasáde)
klimatické pomery (vonkajšia teplota, rýchlosť a smer prevládajúcich vetrov), spôsob odvetrania
tvar, výška a dispozičné riešenie objektu, orientácia objektu na svetové strany, tienenie budovy
zariadenie bytov (nábytok, záclony) a vlastné správanie sa užívateľov objektu

Čo vám zateplenie prinesie?
zníženie spotreby energie na vykurovanie o cca 30 % (úspora závisí od pôvodného stavu budovy)
odstránenie plesní v chladnejších kútoch
odstránenie zatekania (pri oknách, strešných plášťoch a obvodových múroch)
ochrana výstuže v stykoch pred koróziou
zvýšenie tepelnej stability budovy napriek kolísaniu vonkajšej teploty

Spôsoby zateplenia obvodových stien
Dodatočné zateplenie obvodových stien objektov je možné vykonať buď z vonkajšej alebo vnútornej strany konštrukcie. Každý variant má svoje klady, ale aj zápory.

Zateplenie z vonkajšej strany je výhodné z dôvodu optimálneho spôsobu zvýšenia tepelného odporu stien, zabránenia kondenzácie vodnej pary na stenách, ako aj zlepšenia akumulačných vlastností muriva. Zvýši sa odolnosť objektu proti poveternostným vplyvom (dážď, vlhkosť, sneh, mráz, slnečné žiarenie). Vhodne navrhnutý zatepľovací systém môže zároveň vylepšiť estetický vzhľad objektu. Problémom je zatepľovanie starších objektov a historických pamiatok, ktoré majú bohato členené fasády, dekorácie a iné ozdoby.

Pri zateplení z vnútornej strany je jednoduchší prístup ku konštrukcii. Proces možno vykonávať postupne, alebo len čiastočne. Zmenší sa však priestor miestností a spravidla je nutné prekladať elektrickú inštaláciu alebo iné rozvody a zariadenia. Obrovskou nevýhodou je i vysoká pravdepodobnosť vzniku kondenzácie vodnej pary v konštrukcii a taktiež skutočnosť, že sa vnútornou tepelnou izoláciou zbavíme akumulačnej schopnosti pôvodného muriva. Preto rozhodnutie zatepliť dom zvnútra odporúčame prekonzultovať s odborníkom v oblasti stavebnej fyziky.

Hlavné zásady dodatočného zatepľovania
Návrh dodatočného zateplenia si nechajte vypracovať alebo posúdiť odborníkmi.
Pokiaľ je to možné, izolujte obvodové steny z vonkajšej strany, len výnimočne z vnútornej.
Izolujte všetky konštrukcie, ktorými dochádza k tepelným stratám (steny, stropy, podlahy), nezanedbajte detaily styku okenného rámu alebo balkónových dverí.
Zlepšite súčasne tepelno-izolačné vlastnosti okien a dverí (tesnenie, izolačné žalúzie)
Zaistite optimálny vykurovací režim (regulácia, vhodný zdroj tepla z hľadiska výkonu a účinnosti).

http://www.efilip.sk/uspory/kap4.asp

Žiadne komentáre: