6.11.05

Rozpočítanie nákladov

Rozpočítanie nákladov
Rozpočítanie nákladov predstavuje v súčasnosti samostatný problém. Preto je rozpočítaniu nákladov na vykurovanie a prípravu teplej úžitkovej vody venovaný veľký priestor.
Prečo vlastne hovoríme o rozpočítaní nákladov na vykurovanie a na prípravu teplej úžitkovej vody ako o probléme, keď tomu "rozumie" každý?
Asi len preto, že pre túto činnosť neexistujú na Slovensku od roku 1998 žiadne pravidlá. V tomto sme v európskom regióne asi raritou.
O rozpočítaní nákladov na vykurovanie a na prípravu teplej úžitkovej vody hovorí Zákon č. 70/1998 Z. z. o energetike v § 31 v ktorom sú definované základné pojmy:
§ 31 b) - priamym odberateľom tepla fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá odoberá teplo na základe zmluvy o dodávke tepla a ktorá rozpočítava teplo konečným spotrebiteľom,
§ 31 c) - konečným spotrebiteľom fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorej priamy odberateľ rozpočítava teplo
Ako sa teda s touto skutočnosťou vysporadúvajú správcovia bytového fondu?
rozpočítavaním nákladov podľa zrušenej Smernice MF SR ktorá tvorila prílohu č. 4 k cenovému výmeru MF SR č. R - 1/1996,
rozpočítavaním nákladov podľa smernice vydanej príslušným okresným úradom, najčastejšie vytvorenej podľa vzoru zrušenej Smernice MF SR ktorá tvorila prílohu č. 4 k cenovému výmeru MF SR č. R - 1/1996,
rozpočítavaním nákladov podľa vlastnej smernice, schválenej riadiacim orgánom správcu, napr. v prípade bytových družstiev Zhromaždením delegátov, alebo Predstavenstvom bytového družstva.
Ktorá zo zvolených ciest je správna si na tomto mieste netrúfame povedať.
Isté však je, že prístup k rozpočítaniu načrtnutý v Smernici MF SR je v súčasnosti dávno prekonaný.
Po odbúraní štátnych dotácií k cenám tepla, pri zachovaní určitej miery vecnej regulácie cien tepla je potrebné nové, trhové riešenie.
Deformované ceny energií, umelo udržiavané napr. v prípade plynu hlboko pod nákupnými cenami, vedú občanov k hľadaniu ciest, ako ušetriť náklady neštandardnou cestou. Dochádza k odpájaniu sa bytov od domových kotolní alebo centralizovaného zásobovania teplom. V prípadoch mnohých starších občanov nastáva situácia, že títo v snahe "ušetriť " vôbec neodoberajú teplú úžitkovú vodu, čo sa negatívne odráža na hospodárnosti prevádzky tepelnotechnických zariadení a cenách pre ostatných obyvateľov.
Riešením vzniknutej situácie by bolo zavedenie dvojzložkovej ceny.

http://www.oteple.sk/page.asp?prg=rozpocitanie_nakladov&status=article&id=9

Žiadne komentáre: