29.3.10

Ako si vybrať realizátora zateplenia?

Zatepľovanie je investícia, ktorá by mala vydržať desaťročia a preto je dôležité vybrať si kvalitnú firmu, ktorá neskončí s podnikaním po pár rokoch. Ak bude zateplenie veľkého bytového domu realizovať malý živnostník, je vyššia pravdepodobnosť, že o niekoľko rokov si nebudete môcť uplatniť reklamáciu, ako keď si vyberiete väčšiu firmu pôsobiacu na stavebnom trhu roky.

Veľmi dôležitým kritériom je odborná spôsobilosť realizátora, ktorú môže preukázať licenciou na zatepľovanie budov od Technického a skúšobného ústavu stavebného a certifikátom od výrobcu zatepľovacieho systému. Vyžadujte preto predloženie certifikátu TSÚS.

Preverte si pred výberom realizátora, či zateplenie bude realizovať vlastnými zamestnancami alebo či po tom ako mu dáte zákazku bude hľadať na ulici partie zatepľovačov s minimálnymi skúsenosťami. Firmy ktoré majú vlastných zamestnancov na zatepľovanie poskytujú kvalitnejšie služby pretože ich ľudia pravidelne chodia na školenia a majú so zatepľovaním skúsenosti. Vyžadujte aj referencie o zateplených bytových domoch.

Okrem samotnej realizácie zateplenia je veľmi dôležité aký spôsob financovania si vyberiete. Ak po zateplení budete platiť do fondu opráv 0,5 EUR na meter štvorcový alebo 1,5 EUR na meter štvorcový významne to ovplyvní vašu peňaženku. Vyberte si preto firmu, ktorá vám ešte pred zateplením dokáže vypracovať aj projektovú dokumentáciu a podať žiadosť o štátnu podporu na zatepľovanie.

Žiadne komentáre: