3.8.06

Môj Dom: Sporím, sporíš, zatepľujeme

Energetická úspornosť budov a efektívnosť sa v ostatných rokoch stali alfou a omegou. Nuž, kto šetrí, má minimálne za dve – tak možno upraviť staré príslovie v súvislosti so zatepľovaním. Ak si kladiete otázky prečo, ako a čím zatepľovať, tak nasledujúce riadky sú určené vám.

Optimálna tepelná izolácia znižuje úniky tepla cez obvodové konštrukcie a zároveň utesňuje budovu pred prenikaním chladnejšieho vonkajšieho vzduchu do interiéru. Ďalším prínosom je odstránenie tepelných mostov (napríklad v mieste železobetónových prekladov a vencov), čím sa znižuje riziko kondenzácie vodných pár v konštrukcii. Celkovo sa zvyšuje teplota vnútorného povrchu, čo zlepšuje tepelnú pohodu v objekte. K výhodám zateplenia patrí zníženie spotreby energie na vykurovanie, úspora však závisí od pôvodného stavu budovy – pri budovách v horšom stave to môže byť zníženie až o 30 percent. Ďalšími pozitívami sú odstránenie plesní v chladnejších kútoch, odstránenie zatekania strešných plášťov a obvodových múrov a ochrana výstuže v stykoch pred koróziou. Vďaka zatepleniu môžeme aj zvýšiť tepelnú stabilitu budovy napriek nestálosti vonkajšej teploty.

Zatepľovacie systémy u nás
V súčasnosti sa na zatepľovanie využíva mnoho zatepľovacích systémov. Každý z nich musí mať certifikát vystavený Technickým a skúšobným ústavom stavebným v Bratislave. Jednotlivé systémy sa navzájom líšia použitými materiálmi a spôsobom zhotovenia. Aby sa v budúcnosti pri používaní stavebného objektu nevyskytli poruchy a nedostatky znemožňujúce jeho bezproblémové obývanie, pri aplikácii týchto systémov je nevyhnutné dodržať technické a technologické podmienky.

Úspora na každom štvorcovom metri
Výber zatepľovacieho systému ovplyvňujú aj finančné náklady na materiál a prácu. Pri novostavbe sa stavebníci snažia ušetriť, preto často uprednostňujú...

Viac v časopise Môj Dom 6/2006

Žiadne komentáre: