17.2.06

Zateplenie - financovanie zo ŠFRB

S rastúcimi cenami rastie aj záujem o zatepľovanie domov. Tento proces pri panelových domoch nie je lacná záležitosť a v niektorých prípadoch môže dosiahnuť až sedem miliónov korún. Zatepľovať sa však nebude z dotácií, ako sa pôvodne predpokladalo, ale z pôžičiek.
Priemerná cena za zatepľovanie sa pohybuje okolo tisíc až tisícpäťsto korún za štvorcový meter, pričom ju ovplyvňuje hrúbka a druh zvolenej izolácie, veľkosť domu, ale napríklad aj farba. Práve kvôli nemalej sume, ktorú treba zaplatiť, sa mnohí tešili na sľubované nenávratné dotácie určené na zatepľovanie. Tieto sľuby sa nakoniec nesplnili. Z dotácií budú pôžičky, o ktoré treba požiadať Štátny fond rozvoja bývania.Podľa šéfa fondu Zoltána Kásu sa na obnovu bytov vyčlení na tento rok celkovo 650 miliónov korún, v čom je už zarátaných aj sľúbených 350 miliónov na zatepľovanie. Približne 200 miliónmi prispel na zatepľovanie Slovenský plynárenský priemysel. Ten žiadal, aby sa tieto prostriedky použili iba na zatepľovanie domov, v ktorých sa kúri plynom, alebo len na rodinné domy.Pôžička zo Štátneho fondu rozvoja bývania je dlhodobá, poskytuje sa na dvadsať rokov. Pritom maximálny možný limit je 8 000 Sk na štvorcový meter. Tieto pôžičky sú úročené nízkou úrokovou sadzbou. O výške úroku na obnovu domu, teda aj na zatepľovanie, čoskoro rozhodne vláda. Podľa pôvodných návrhov malo ísť o trojpercentný úrok, Fond však navrhuje jednopercentné úročenie.
Využitie nenávratného príspevku: – výstavba bytu v bytovom dome vrátane bytu, ktorý sa získa nadstavbou, vstavbou, prístavbou, prípadne prestavbou nebytového priestoru– výstavba bytu v rodinnom dome vrátane bytu, ktorý sa získa nadstavbou, vstavbou, prístavbou, prípadne prestavbou nebytového priestoru– kúpa bytu– výstavba nájomného bytu v bytovom dome, ktorý sa získa nadstavbou, vstavbou, prístavbou, prípadne prestavbou nebytového priestoru Nenávratný príspevok môže byť poskytnutý na uvedené účely v rozsahu do 50 % obstarávacej ceny, najviac 200 000 Sk na byt, ak žiadateľ obstaráva bývanie pre občana s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorý má zdravotné postihnutie uvedené v zozname (pozri stránke www.sfrb.sk) a toto bývanie spĺňa podmienky upravené osobitným predpisom.
Ako žiadať o podporu 1. Žiadateľ o podporu predkladá písomnú žiadosť prostredníctvom obce, ktorá je sídlom okresu príslušného podľa miesta.2. Obec do 14 dní odo dňa podania žiadosti overí úplnosť náležitosti žiadosti a po vyznačení overenia žiadosti odtlačkom úradnej pečiatky a podpisom zamestnanca obce, ktorý overenie vykonal, zašle fondu. 3. Náležitosti žiadosti:– identifikačné údaje žiadateľa – účel, druh a návrh výšky podpory – údaje o stavbe – preukázanie finančného krytia obstarávacích nákladov stavby – preukázanie schopnosti platenia splátok a úrokov z požadovaného úveru – návrh na zabezpečenie záväzkov – súhlas žiadateľa so spracovaním údajov 4. Fond vedie evidenciu žiadostí v poradí podľa dátumu ich doručenia a podľa jednotlivých účelov. O poskytnutí podpory má fond rozhodnúť do 90 dní odo dňa doručenia žiadosti obcou.5. Pri rozhodovaní o poskytnutí podpory postupuje fond podľa poradia doručených žiadostí a priorít určených vládou Slovenskej republiky až do vyčerpania sumy vyčlenenej v rozpočte fondu na príslušný účel a druh podpory.6. Fond po rozhodnutí o poskytnutí podpory zašle žiadateľovi návrh zmluvy, v ktorom sú uvedené základné náležitosti.7. V prípade, že žiadateľ súhlasí s predloženým návrhom zmluvy vo všetkých jej ustanoveniach, svojím overeným podpisom, príp. aj podpisom spoludlžníka (manžel, manželka) túto skutočnosť potvrdí.8. Po uzatvorení zmluvy o poskytnutí podpory fond zmluvu predloží do príslušnej banky, ktorá otvorí žiadateľovi účet a realizuje úhrady faktúr.9. Po rozhodnutí o neposkytnutí podpory fond uvedenú skutočnosť oznámi žiadateľovi do 30 dní od tohto rozhodnutia.10. Na poskytnutie podpory z prostriedkov fondu nie je právny nárok.
Peter HumenskýZdroj: ŠFRB

http://www.hnonline.sk/index.php?p=k00000_detail&article[id]=17744440

Žiadne komentáre: